Luovaa uutta vuotta! Paketista paljastuu ideointimenetelmien herkkurasia

Kiitos kuluneesta vuodesta, ystävä hyvä! Koska maailma on tavaraa täynnä, haluamme muistaa sinua aineettomalla yllätyksellä. Se on ystävällinen ympäristölle, sitä ei ole testattu eläimillä eikä se sisällä lisäaineita. Se vain paranee käytössä ja jaettuna muille!  
 
Kuvitteellinen paperi rapisee. Paketti on pehmeä mutta samalla tosi kova. Jännittyneenä kurkistat, mitä sieltä paljastuu… 
 
Ole hyvä! Me kaikulaiset lahjoitamme sinulle viisi suosikkikeinoamme kirittää luovuutta. Ota nämä menetelmät käyttöön, jos uuden vuoden käynnistys tuntuu takkuiselta. Ne ovat apurisi, jos tammikuun kohmeessa ideointi tiimin kanssa ei ota luistaakseen.  
 
Valitse yksi menetelmä ja varaa vaikkapa puoli tuntia aikaa. Lupaamme, että ideoita irtoaa helpommin! Mitä näistä menetelmistä haluat ensimmäisenä maistaa – ja maistattaa työporukallasi?

1. ”Kuusi tonttuhattua” 
2. "100 poronpapanaa”
3. ”Joulupuu kärventyi ja piparit paloivat – eli mikä olisi pahin lopputulos?"
4. "Kolua lanttulaatikon nurkatkin tyhjäksi!"
5. ”Mitä joulupukki tekisi?”

Viisi kaikulaisten suosikkimenetelmää luovaan ideointiin  

1. ”Kuusi tonttuhattua” 

Tiedätkö sen kollegan, joka aina tyrmää kaikki ideat kättelyssä? Haluaisitko joskus kuulla muuta kuin ei käy? Tämä Six Hats -nimellä tunnettu, Edward de Bonon kehittämä menetelmä sopii tilanteisiin, joissa haluat saada työkaverisi ajattelemaan asioita erilaisista näkökulmista.  
 
Valkoinen hattu päässämme ajattelemme aiheen faktoja, punaisen myssyn alta taas sen herättämiä tunteita. Musta hattu on tarkoitettu riskeille ja heikkouksille, keltainen eduille. Vihreä hattu saa meidät hulluttelemaan. Ideoinnin vetäjä käyttää sinistä hattua ja tarkkailee keskustelun kulkua. Voit käyttää kaikkia hattuja session aikana – tai vain tarvitsemiasi. Googlaamalla löydät paljon lisätapoja hyödyntää tätä menetelmää! 

2. ”100 poronpapanaa”

 Moni ideointi kaatuu siihen, että kynnys tuottaa hyviä ideoita on liian korkea. Mitäpä jos laskisit rimaa oikein kunnolla? Anna aikaa kymmenen minuuttia ja pyydä ideoimaan sata susisurkeaa ideaa 
– näin jouluisin termein oikein poronpapanaa! Enemmän on enemmän! Kumma kyllä, yleensä papanoiden seasta alkaa erottua pikkuhiljaa helmiäkin poimittaviksi ja jalostettaviksi.  

 3. ”Joulupuu kärventyi ja piparit paloivat – eli mikä olisi pahin lopputulos?"

 ”Yllättävimmät ajatussolmuja avaavat ideat olen saanut menetelmällä, jossa pyydetäänkin miettimään tilanteelle ensin pahin mahdollinen lopputulos”, kertoo eräs kokenut kaikulainen fasilitaattori. Suosittelemme kokeilemaan, jos olette ihan jumissa. Tämä menetelmä sopii myös tilanteeseen, jossa pitää purkaa turhat suorituspaineet. Voi olla, että yhdessä käsiteltynä kunkin pahin päänsisäinen skenaario saakin uudet mittasuhteet.  

4. "Kolua lanttulaatikon nurkatkin tyhjäksi!"

Joskus on tarpeen kaivella idealaarin pimeimmätkin kolot ja tutkia jopa pohjan ulkopuolelta. Tämä erään kaikulaisen teatterimaailmasta lainaama menetelmä tarjoaa yllättäviä mielleyhtymiä. Jaa jokaiselle osallistujalle oma tekstinpätkä, jonka ei tarvitse liittyä ideoinnin aiheeseen. Kukin osallistuja ympäröi tekstistään 11 aiheen kannalta mielenkiintoista sanaa. Ympäröidyt sanat jokainen antaa vieruskaverilleen – joka ryhtyy kehittämään sanojen pohjalta ideoita. Kun jokainen teksti on erilainen, sanalistoja voi kierrättää useamman kerran. Sanat todennäköisesti johtavat ideoihin, joita ette olisi muuten löytäneet.

5. ”Mitä joulupukki tekisi?”

Välillä uuden ideoinnin este on se, että ajattelemme liikaa oman (joulutortuista täyttyneen) napamme kautta. Vaihdetaan siispä identiteettiä! Valitse ideointiin osallistujille lista henkilöitä – todellisia tai fiktiivisiä: Joulupukki, Barack Obama, Jukka Jalonen, Madonna, Pikku Myy. Miltä ideoitava asia näyttäisi heidän näkökulmastaan?

 

Joulun valoa ja ideoinnin iloa toivottavat

Kaikulaiset 
 

Lue lisää aiheesta

17.04.2019

LinkedIn-profiili huippukuntoon näillä 6 niksillä

Minulta ja valmentajakollegaltani Laura Vuorio-Kuokalta kysytään joka viikko, millainen on hyvä LinkedIn-profiili. Eikä ...

Lue lisää

15.09.2021

”Kauimmainen ekana” ja kaksi muuta käytännön neuvoa – Näin vedät parempia hybridipalavereja

Hybriditilaisuuksien teknologia- ja tilaratkaisut ovat monessa työpaikassa mietinnässä ja testissä. Parhaimmillaan ...

Lue lisää