Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen selvemmäksi on käynyt, että maailmassa on tolkuton määrä turhaa puhetta. Sekä määrällisesti että laadullisesti. Epäselväksi on jäänyt, miksi?
Koulun oppitunneilla, yliopiston luennoilla ja kirkon saarnoilla on kai vuosikymmenet ollut joku oletettu ihannemitta, josta on sitten tullut normi. Mutta onko kukaan miettinyt, että maailma muuttuu ja muuttaa myös ihmisten kykyä ja halua vastaanottaa dataa. Vinkkini onkin, että tee mitä teet ja puhu mistä tahansa, niin tiivistä vähän.
Älä maksimoi pönötystä
Toinen suositus liittyy esityksen sisältöön. Jos vedät aina varman päälle paperista ja pitäydyt pelkkiin faktoihin, kukaan ei reagoi mitenkään. Ei moiti eikä kehu, ymmärtääkö edes? Sekö oli tarkoituksesi? En ole vielä kuullut seminaarista, jonka järjestäjät olisivat halunneet maksimoida pönötyksen asiantuntijatapahtumassaan. Rohkeutta ja rentoutta, tarinoita ja itsensä peliin panemista sen sijaan haluavat kaikki, vaikka eivät toki aina sano sitä ääneen.
Elämä on entistä enemmän esiintymistä: asiantuntijatyössä, perusduunissa, juhlissa, tapaamisissa, somessa. Kohta kai kotonakin. Ajattelin käyttää seuraavan vaiheen omasta elämästäni ylipitkän ja kuivan ilmaisun torjuntaan. Jos kaipaat pilkettä omaan ja kuulijasi silmäkulmaan, tule mukaan talkoisiin. Kääritään hihat, mutta ei tehdä sitä faktojen kustannuksella.
Keijo Leppänen
MTV:n entisen uutisankkurin Keijo ”Keke” Leppäsen eläkepäivät jäävät tällä erää kahden viikon mittaisiksi. Leppänen siirtyy 15. lokakuuta valmentajakumppaniksi viestintätoimisto Kaikuun. Leppäsen erikoisalana Kaiussa on esiintymis- ja mediavalmennus. Lue uutinen!
Toimittaja soittaa – miten kannattaa toimia? Lataa maksuton pikaoppaamme mediakohtaamisiin
Kun toimittaja soittaa -oppaamme kertoo tiivistetysti, miten uutinen määritellään, miten voit auttaa toimittajaa työssään, miten haastatteluun tulee valmistautua ja paljon muuta.