Kotiseutujemme kesien kaiku: joko tunnet nämä Suomen suven matkailuhelmet?

Mihin neuvoisit turistin tutustumaan synnyinseuduillasi? Esitimme tämän kysymyksen kaikulaisille, jotka ovat kotoisin eri puolilta Suomea, Oulusta Helsinkiin. Jos siis kesäsi sisältää kotimaan matkailua, sisällytä reittiisi nämä paikallisasiantuntijoiden vinkit.

Kirjoittanut Kaiku 17.06.2024

 

Salo: Kun haluat kuvitella olevasi melkein Alpeilla tai Skotlannin nummilla

Jos kesällä matka vie Salon seudulle, älä missaa Iltoria, vinkkaa Salossa syntynyt kaikulainen. Tori pidetään joka torstai-ilta 6.6.–8.8. Tiedossa on varsinaissuomalaisella asteikolla jopa lämminhenkistä tunnelmaa ja esiintyjiä löytyy Michael Monroesta Egotrippiin. Paikallisten kanssa keskustelut kannattaa aloittaa negaatiolla: "ei tääl mittää ruokaa ois". Niin lähtee juttu jouhevammin käyntiin.  

Samaan visiittiin voi yhdistää vierailun Taidemuseo Veturitalliin, jossa usein on tasokkaita näyttelyitä kauniissa miljöössä. Jos taas haluaa luontoelämyksen, kannattaa ennen toria suunnata Somerolle jääkauden muodostamiin Häntälän huimiin notkoihin: vähän kun siristää silmiään, voi melkein kuvitella olevansa Alpeilla tai Skotlannin nummilla.

Kouvolan seutu: Kun etsit luonnonrauhaa ja mielenkiintoisia museoita

Kouvolasta kotoisin oleva kaikulainen vinkkaa lähtemään retkille synnyinpaikkakuntansa lähitienoille. Repoveden kansallispuisto on täydellinen kohde luontoretkeilyyn. Vaikka Lapinsalmen riippusilta on toistaiseksi suljettuna, puistoon pääsee useista muista sisäänkäynneistä. Perusvinkki: vältä viikonloppuja ja sesonkia, jos haluat nauttia luonnon rauhasta. Orilammen retkeilymaja tarjoaa majoitusta ja veneajeluja, joilla voi tutustua alueen kauneuteen vesiltä käsin. Erityisen mielenkiintoinen on Kuutinlahden kalliosortuma, joka on toiminut myös konserttipaikkana. Muusikot esiintyvät kallion päällä ja yleisö seuraa veneistä käsin – suomalainen hulluus parhaimmillaan!

Seudulta löytyy myös Unescon maailmanperintökohde Verla – vanha pahvitehdas, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Tämä kaunis alue on ehdottomasti vierailun arvoinen. Museolla järjestetään opastettuja kierroksia tasatunnein, ja museokortti käy täälläkin. Verlaan usutettuja kavereita on vaikuttanut alueen kauneus ja historian havina. Repoveden kansallispuiston toisella puolella sijaitsee taas Woikoski Oy, jossa voi vierailla tehdasmuseossa ja yksityisessä automuseossa. Nähtävillä on muun muassa Keijo Keken vanhoja kilpa-autoja ja presidenttien entisiä kulkuvälineitä. 

Joensuu: Kun haluat päästä aidon karjalanpiirakan makuun

Joka kesä pitää päästä käymään Marttakahvioon, kertoo Joensuun kasvattimme.  Kuulemma aidoista piirakoista ei voi puhua samana päivänäkään etelän paistopistepiirakoiden kanssa. Marttakahvion piirakoita leivotaan talkoovoimin viereisessä piirakkapajassa aamupäivisin, johon vierailu kannattaa ajoittaa, jotta saa supertuoreita piirakoita. Autenttisesti tilauksen voi tehdä näillä sanoin: ”Mie halluisin yhen piirakan munavoilla, kiitos.”

Mikkeli: Kun haluat shoppailla purkkimuikkuja ruusuisessa kartanomiljöössä

Tertin kartano on tutkimisen arvoinen, neuvoo Mikkelistä kotoisin oleva kaikulainen. Sillä voi syödä nassunsa täyteen vähän halvemmin kahvilassa ja vähän tyyriimmin ravintolassa. Puodeista saa muotia ja herkkuja – suuri suositus etenkin purkkimuikuille. Myytävänä on myös Tertin kartanolle jalostettua ruusua eri muodoissa taimista saippuoihin ja kuohujuomaan. Ruusuihin ja muuhun puutarhaan voi tutustua opastetuilla kierroksillakin, joilla kuulee myös kartanon historiasta.

Mikkelissä kannattaa suunnata myös Naisvuorelle. Sen näkötornissa voi käydä ihailemassa maisemia tai vain sumpilla ja vohvelilla. Ympärillä on pieni puisto ja alla uimahalli, yksi harvoista kallioon louhituista Suomessa.

Hyvinkää: Kun haluat pääkaupunkiseudulta tunnissa junalla Sveitsiin

Hyvinkään Sveitsin mäntymetsiin on matkustettu jo 1800-luvulla keräämään voimia, kertoo seuduilla lapsuutensa viettänyt kaikulainen. Alueen nimi on yhden tarinan mukaan tullut sanatoorion potilailta, jotka ulkoilivat mäkisessä maastossa. Nykyään Sveitsissä on moneen kertaan Suomen parhaaksi lomakohteeksi valittu, lokoisa hotel Sveitsi ja vaikka mitä viihdykettä leffateatterista kiipeilypuistoon. Viihdekeskus on varsinkin lapsiperheille huippupaikka, mutta toimii mainiosti liikkumisesta tykkääville aikuisille (kunhan ei ota huonetta, josta on näköala sisäleikkipuistoon).

Suomussalmi: Kun haluat kuunnella metsän sointia ja ihmetellä heinäseiväskansaa

Suomussalmella syntynyt kollegamme vinkkaa seuduilta pari erikoista kohdetta: Sotahistoriasta kiinnostunut ei jätä väliin Raatteentietä ja sotamuseota.  Kunta tarjoaa myös ainutlaatuisia musiikillisia elämyksiä Soivassa Metsässä Kaunisniemen  harjulla. Must-turistijuttu on viitostien varrella Kuusamoon päin ajettaessa vastaan tuleva Hiljainen kansa eli puetut heinäseipäät.  

Paikallisasiantuntijamme menisi myös juhannuksen jälkeen (jo muutamaankin kertaan talvisin jäihin uponneella) Kianta-laivalla Ilmari Kiannon taiteilijakotiin Turjanlinnaan.  

Oulu: Kun kaipaat pohjoisiin tyrskyihin

Oulusta löytyy "Pohjolan Riviera" eli Nallikari. Sielua lämmittävä rantalomakohde pohjoisen auringon alla hellii aurinkomatkaa kaipailevaa turistia kelillä kuin kelillä. Oululle tyypillinen merellinen tuoksu täyttää välittömästi sieraimet, ja loivasti syvenevä ranta sopii niin perheen pienimmille kuin pahimmille vilukissoillekin. Kylmä tulee, jo ennen kun napa kastuu! Tietenkin kannattaa käppäillä Torinrannassa, ja vilkasta samalla Toripolliisi, teatteri ja kirjasto. Pikisaari on aivan upea aidon oikeasti. Eikä kannata unohtaa oululaisten rakastamaa Paska Kaupunni -graffitia.

Helsinki: Kun mielit Mandelan, Thatcherin ja Macronin jalanjäljille

Raikas meri-ilma täyttää keuhkot ja korvissa sekoittuvat laineiden liplatus, turistien puheesorina sekä lokkien rääkäisyt, kirjoittaa Kaiun paljasjalkainen stadilainen. Hälystä huolimatta kahvihetki Kauppatorin oranssilla teltalla lienee yksi tunnelmallisimpia tapoja aloittaa aamu Helsingissä. Auringon lämpimässä syleilyssä voit unohtaa kalliit lennot, Michelin-oppaat ja luottorajojen venytyksen. Keikkuvalla jakkaralla istuessasa voi näet aistia muutaman euron hinnalla myös suuren maailman tunnelmaa. Torikahveille on istutettu vuosien varrella arvovieraita aina Nelson Mandelaa, Margaret Thatcheria ja Emmanuel Macronia myöten.

Jos päivän aktiviteetit vaativat tuhdimpaa evästä, ei kupin kanssa tarvitse kipaista kuin muutama askel Pohjoiselle Makasiinikadulle Eromangan kahvilaan, jonka omistajien suvussa on tehty kauppaa alueella aina 1800-luvulta asti. Vaikka liiketoiminta on siirtynyt hallista ja torilta kivijalkaan, löytyy valikoimasta edelleen salaisella reseptillä vuodesta 1946 asti valmistettu ja päivittäin käsin leivottu maailman paras "lihis". 

Kaikulaiset toivottavat kaikille rentouttavaa kesää ja mielenkiintoisia retkiä! Vaikka moni meistä lomailee heinäkuussa, toimistollamme on päivystys myös heinäkuussa. Jos tarvitset kesällä viestintäapua, voit ottaa yhteyttä meilitse osoitteeseen sales@kaiku.fi.

Kuva: kaikulaisen loma-albumi

Lue lisää aiheesta

12.06.2019

Johtaja, älä jää vaatimusten vangiksi – keskity viestintätaitojen kehittämisessä olennaiseen

Lue lisää

14.08.2019

Kuunteletko vaikuttamisen vai vuorovaikuttamisen tähden?

Kuuntelutaidon merkityksestä puhutaan paljon. Olen samaa mieltä sen tärkeydestä, mutta jokin kuuntelemisessa jää ...

Lue lisää