Taaperotekniikka toimii tekoälyn kehotemuotoilussa

Ennen kuin tekoäly suunnittelee, sitä pitää kehottaa. Pienen lapsen vanhempana olen huomannut, että tekoälyn ja taaperon kehottamisessa on paljon samaa. On syntynyt niin sanottu kehotemuotoilun taaperotekniikka.

Tekoälysovellukset ChatGPT ja Bing ovat jokapäiväisiä työkavereitani työssäni viestinnän suunnittelijana. Ne auttavat vaihtelevissa viestinnän askareissa: suunnittelemaan somejulkaisuja, laatimaan haastattelukysymyksiä tai vaikkapa piirtämään raamit artikkelille.

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten tekoälyä näihin tehtäviin ohjeistaa. Arjessani kovatahtoisen kaksivuotiaan kanssa olen pannut merkille, että tekoälyn kehottamisen perusperiaatteet ovat lopulta samat kuin taaperon. On syntynyt niin sanottu kehotemuotoilun taaperotekniikka.  

Raskaan sarjan kehottamista 

Elämä taaperon kanssa on kehottamisen kilpasarja. Kehotat, pyydät, tsemppaat, leikit, hämäät, harhautat, näytät mallia, lahjot ja autat. Joka yrityksellä havainnoit erilaisia lopputuloksia. Joskus lopulta huudat, pyydät anteeksi ja lohdutat – sekä taaperoa että itseäsi.

Treeni kuitenkin opettaa ja koulii kehotustaitoja. Tässä kirjoituksessa jakamani opit pätevät lähes sellaisenaan myös tekoälypohjaisten kielimallien kehotemuotoiluun: taaperotekniikan avulla muotoilet tehokkaita kehotteita ja saat tekoälyn toimimaan niin kuin haluat. Useimmiten, ainakin.

Viiden kohdan taaperotekniikka kehotemuotoiluun

Kehotemuotoilun taaperotekniikka perustuu viiteen perusprinsiippiin.  

1. Kehota osissa 

On kiinnostavaa heittää niin taaperolle kuin tekoälyllekin epämääräinen kehotemöhkäle (vrt. pue ulkovaatteet ja kirjoita blogi kehotemuotoilusta) ja katsoa mitä tapahtuu. Koska tekoäly ja taapero eivät lue ajatuksiasi, voittava taktiikka on yleensä pilkkoa kehottaminen osiin ja tarkentaa vaihe vaiheelta.  

Vertaa: 
- Pue kengät, pue lippis, pue verkkatakki.  
- Kirjoita noin 4000–5000 merkin blogi tekoälyn tehokkaasta kehotemuotoilusta (prompt engineering). Vertaa kirjoituksessa kehotemuotoilua taaperon kehottamiseen. Sisällytä kirjoitukseen viisi konkreettista neuvoa, joissa käytät esimerkkejä elämästä taaperon kanssa. 

2. Anna rooli 

Sekä taaperot että tekoälyt ovat hyviä eläytymään. Kun annat taaperolle oman roolin, johon heittäytyä, se auttaa joskus. Tekoälyn kanssa se auttaa aina. Tekoälylle kannattaa myös määritellä yleisö, jolle roolia esitetään. 

Vertaa: 
- Ollaan isoja lentokoneita! Me kuulostetaan tosi hurjilta! Miten lennetään puistosta kotiin? 
- Olet asiantunteva viestinnän suunnittelija. Tehtävänäsi on kirjoittaa blogi tekoälyn tehokkaasta kehotemuotoilusta (prompt engineering) viestintätyötä tekeville kirjoittajille ja viestinnästä kiinnostuneille […]  

3. Muista sävy  

Jos jollakin on kehottamisessa merkitystä, niin sävyllä. Taapero kuuntelee sanojasi valikoivasti, mutta sävystäsi hän nappaa kiinni sekunneissa. Jos olet ärtynyt, hänkin on.  

ChatGPT:n ja Bingin kaltaiset kielimallit hallitsevat sävyn jo hämmentävän hyvin, suomeksikin. Bingissä voit jo lähtökohtaisesti valita keskustelutyylin kolmesta: luovempi, tasapainoisempi ja tarkempi. Luovien tekstien tuotannossa kannattaa suosia luovaa moodia.  

Olemme Kaiussa havainneet, että jo sävy, jolla puhuttelet tekoälyä, vaikuttaa myös lopputuloksen sävyyn. Silti itse kehotteessa pitää vielä määritellä, miltä haluat tekstin kuulostavan.

Vertaa:

- Menipäs supertaitavasti pottahommat! Sit vielä käsipesu. Vau!  
- Moikka Bing! Kirjoitetaanko blogiteksti yhdessä? Leikitään, että olet asiantunteva viestinnän suunnittelija. Tehtävänäsi on kirjoittaa […] Kirjoita blogi kevyen ironisella ja hauskalla, mutta selkeällä sävyllä – esimerkiksi: ”Sekä taaperot että tekoälyt ovat hyviä eläytymään. Kun annat taaperolle oman roolin, johon heittäytyä, se auttaa joskus. Tekoälyn kanssa se auttaa aina.”   

4. Arvioi antamaasi ja saamaasi tietoa 

Käytä järkeä siinä, mitä asioita kerrot taaperolle tai tekoälylle. Molemmat nimittäin ovat tosi huonoja pitämään salaisuuksia. Taapero kailottaa kuulemansa asiat ja kirosanat kaupan kassalla ja tekoäly lataa yrityssalaisuutesi tekoälyjen opetusmateriaaliksi Yhdysvaltoihin. Myös lapsen sinulle kertomia tarinoita ja tekoälyn antamia faktoja kannattaa arvioida kriittisesti.

Vertaa (varoittavia esimerkkejä): 
- Taapero rallattaa iloisesti joukkoliikenteessä: äiti peekele, isi peekele, mummi peekele!  
- Pörssilistatun yhtiömme x julkaisematon tulos on y euroa. Kirjoita meille tulostiedote.   

5. Ole kärsivällinen

Yksikään kehote, eli prompti, ei ole täydellinen. Joskus kädet menevät puuskaan niin taaperolla kuin tekoälylläkin, ja omat hermot voivat olla koetuksella. Silloin kannattaa hengittää syvään ja aloittaa alusta. Tekoälyn pystyy resetoimaan aloittamalla uuden chatin, taaperon kanssa mennään usein halin kautta ja pyyhitään kyyneleet.

 

Auttoiko tekoäly luomaan tämän kirjoituksen? No, tänä aamuna se ei oikein sujunut. Sekä taapero että tekoäly toimivat joka päivä hieman eri tavalla – ja kehittyvät jatkuvasti. Voit kuitenkin kokeilla kirjoituksessa luotua kehotetta ChatGPT:n tai Bingin kanssa, kannattaa edetä osissa. Kerro meille somessa, miten meni! 

 

Koko kehote: 

Moikka Bing/ChatGPT! Kirjoitetaanko blogiteksti yhdessä? Leikitään, että olet asiantunteva viestinnän suunnittelija. Tehtävänäsi on kirjoittaa blogi tekoälyn tehokkaasta kehotemuotoilusta (prompt engineering) viestintätyötä tekeville kirjoittajille ja viestinnästä kiinnostuneille. Tee blogista noin 4000–5000 merkin mittainen. Sisällytä kirjoitukseen viisi konkreettista neuvoa, joissa käytät esimerkkejä elämästä taaperon kanssa. Kirjoita blogi kevyen ironisella ja hauskalla, mutta selkeällä sävyllä – esimerkiksi: ”Sekä taaperot että tekoälyt ovat hyviä eläytymään. Kun annat taaperolle oman roolin, johon heittäytyä, se auttaa joskus. Tekoälyn kanssa se auttaa aina”. 

 
Järjestetäänkö teille mahdollisuus treenata taaperotekniikkaa ja tekoälyn kehottamista? Pääsette kokeilemaan tekoälyn mahdollisuuksia viestinnässä ja sisällöntuotannossa – turvallisesti ja innostavasti taitavan valmentajan opastuksella. Lue tekoälytreeneistämme ja ota yhteyttä! 


Kirjoittaja 

Hannele Hautaniemi toimii projektipäällikkönä Kaiun hankkeessa, jossa kehitetään parhaita käytäntöjä kehotemuotoiluun ja tekoälyn hyödyntämiseen sisällöntuotannossa. Työssään Hannele intoilee myös luovasta kirjoittamisesta ja tarinoista. Parhaat tarinat hän kuitenkin kuulee työajan ulkopuolella taaperoltaan, joka pulppuaa hassuja ajatuksia.  

Artikkelin kuva on luotu tekoälyn avulla. 

Lue lisää aiheesta

04.04.2023

Kysymisen ja kyseenalaistamisen taito: kuinka parantaa tekoälytekstien laatua ja luovuutta?

Ryhdyt nyt lukemaan ensimmäistä blogitekstiäni, jonka sparraajana on toiminut tekoäly – tarkemmin esiteltynä Bing, ...

Lue lisää

05.05.2023

Älä pistä tekoälyä pannaan − tai teet saman erehdyksen kuin somehuuman sääntökiihkoilijat

Merkitse jo nyt kalenteriisi 30. marraskuuta 2022. Miten niin mennyt päivämäärä? Eihän siinä ole mitään järkeä.

Lue lisää