”Tekoälyä käytetään paljon siihen, missä se on vielä aika huono: tekstisisältöjen generointiin”, sanoi tekoälytutkija Hannu Toivonen HS Vision tekoälykeskustelussa vuonna 2023.
Tämä sitaatti tulee aina mieleeni, kun törmään verkossa generatiivisella tekoälyllä luotuun tekstihöttöön. Tekoäly on näppärä tekstiapuri, mutta nopealla napinpainalluksella harvoin syntyy erityisen kiinnostavaa tai tunteita herättävää viestintää.
Vaikuttava viestintä edellyttää aina ihmisten tarpeiden ymmärtämistä ja ajatustyötä, ja tekoäly ei toistaiseksi osaa ajatella puolestamme. Roolit kannattaa siis jakaa fiksusti!
Kuinka ihmisen ja tekoälyn parhaat puolet kannattaa käytännössä yhdistää? Kaivetaan hihasta lähtökohdaksi vanhat kunnon kirjoittajan ässäkortit: suunnittelu, selkeys ja sävy. Ne pitävät edelleen pintansa, mutta generatiivinen tekoäly auttaa saamaan niistä entistäkin enemmän irti.
Tässä hyväksi havaittuja vinkkejä ihmisen ja tekoälyn yhteispeliin:
Ässä 1: Suunnittelu
Ihminen: suunnittele teksti huolella
”Kirkas ajatus, selkeä teksti”, sanotaan. Kirjoititpa mitä tahansa – intraviestiä, myyntimeiliä tai somepostausta – tavoitetta kannattaa pureskella kunnolla. Koska me ihmiset tuppaamme olemaan tietomme kiroamia, saatamme olettaa, että lukijaamme kiinnostavat samat asiat kuin meitä itseämme.
Kysy itseltäsi aina:
- Kenelle kirjoitan? Kuka on lukijani? Mistä tiedosta hänelle on eniten hyötyä? Mikä on hänelle täysin uutta tietoa, mikä jo tuttua tietoa?
- Miksi? Mitä haluan saada tekstillä aikaan? Miten toivon lukijani toimivan tekstin perusteella?
- Mitä? Mikä on tekstini tärkein viestini lukijalle? Mikä on lisätietoa?
- Miten? Missä kanavassa julkaisen tekstini? Millaisia vaatimuksia kanava asettaa tekstille?
Näissä lukijan tarpeet ja tekstin tavoitteet kirkastavissa klassikkokysymyksissä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Hyötyä kysymyksistä on kuitenkin vasta silloin, kun kunnolla pysähdyt ajattelemaan niitä.
Tekoäly: tarjoaa sparrausta suunnitteluun, helpotusta tyhjän ruudun kammoon
Kerro tekoälylle tekstisi tavoitteista listaamalla vastaukset kysymyksiin. Pyydä sitä sitten esittämään lisää kysymyksiä, joiden avulla voit hioa suunnitelmaasi. Voit myös kehottaa sitä omaksumaan kohderyhmän roolin ja kommentoimaan suunnitelmaasi lukijan näkökulmasta.
Jos ajatuksesi ovat levällään etkä meinaa päästä aiheen rajaamisessa alkuun, käytä tekoälyä haastattelijana. Pyydä sitä simuloimaan kohdeyleisöä ja haastattelemaan sinua aiheesta, kysymys kerrallaan. Ainakin itselläni on selkeästi matalampi kynnys kirjoittaa nopeita chatvastauksia tajunnanvirtana kuin yrittää muotoilla ajatuksia tyhjälle ruudulle.
Kun tuntuu, että olet vastaillut tarpeeksi, pyydä tekoälyä kasaamaan vastauksesi yhteen. Yleensä koonnista erottuu jokin konkreettinen ideanpoikanen, josta pääset liikkeelle.
Muista kuitenkin, ettei tekoäly korvaa aitoa kohderyhmäymmärrystä, sillä sen vastaukset perustuvat tietoon, jolla kielimalli on koulutettu. Haasta siis vastauksia ja mieti, mitä tiedät lukijoista ja heidän tarpeistaan. Jos mahdollista, hyödynnä olemassa olevaa asiakasymmärrystä (esim. persoonatyökaluja).
Ässä 2. Selkeys
Ihminen: hallitse selkeän tekstin kulmakivet
Selkeä teksti lähtee asenteesta: siitä, että välität lukijastasi ja haluaa ottaa hänen tarpeensa huomioon. Vaikka tekoälystä on apua tekstin editoinnissa, jokaisen kirjoittajan kannattaa ymmärtää, millaisista asioista selkeä teksti koostuu.
Ajattelen, että selkeä teksti on kuin pöytä, joka tarvitsee neljä tukijalkaa:
- Sisällön selkeys: Jotta teksti voi olla selkeä, sisällön on sovittava lukijan tietotasoon. Jos teksti sisältää liian vaikeaa tai epäolennaista tietoa, yleinen selkeys kärsii.
- Informaatiorakenteen selkeys: Looginen asiajärjestys tukee selkeyttä. Usein toimii se, että lähdet liikkeelle lukijalle tärkeimmästä tai hyödyllisimmästä asiasta.
- Ulkoasun selkeys: Teksti voi tuntua vaikealta lukea, jos sen ulkoasu on liian raskas. Tämä korostuu erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Hyödynnä siis visuaalisen keventämisen peruskeinoja: kappalejakoa, väliotsikoita ja ranskalaisten viivojen listauksia.
- Kielen selkeys: Kielen on oltava selkeää myös. Muutama helppo vinkki: Pilko pitkät virkkeet pienempiin osiin. Käytä lukijalle mahdollisimman tuttua ja konkreettista sanastoa. Suosi selkeitä, aktiivimuotoisia verbejä ja vältä runsasta passiivin käyttöä. Siivoa pois kapulakieliset ilmaisut, kuten toimesta, tiimoilta, taholta, suhteen, puitteissa, osalta, johtuen, koskien, liittyen, mikäli.
Tekoäly: tuo täsmäapua tekstin editointiin ja selkeyden hiontaan
Voit pyytää tekoälyltä ideoita kaikkiin yllä mainittuihin näkökulmiin. Kehota sitä arvioimaan sisällön selkeyttä, rakennetta, ulkoasua tai kieltä.
Olen huomannut, että eniten hyötyä tekoälystä on silloin, kun pyydän siltä täsmäapua jonkin tekstin kohdan tai ongelman hiontaan. Esimerkiksi:
- ”Anna synonyymejä termille… ”
- ”Kirjoita tämä virke mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta muuttamatta merkitystä.”
- ”Mitkä kohdat tekstissä ovat turhaa toistoa, kun tavoitteeni on… ”
- ”Miten parantaisit tekstin silmäiltävyyttä, jotta se on miellyttävä lukea myös mobiililaitteella?”
- ”Kun tekstin kohderyhmä on X ja tavoite Y, mitkä kohdat voivat olla vaikeita ymmärtää?”
Joskus saattaa olla suuri kiusaus heittää tekoälylle kokonainen teksti ja pyytää tekemään siitä kerralla selkeämpää. Varoituksen sana! Tällä tavalla laatu ei suinkaan aina parane, ainakaan suomenkielisessä tekstissä. Sekaan saattaa sujahtaa yllättäen lisää kapulakieltä tai tekoälymäinen sävy.
Pidä siis ohjat itselläsi myös tekstin editointivaiheessa. Aina myös hyvä idea luetuttaa teksti toisella ihmisellä, kohderyhmän edustajalla tai vaikkapa kollegalla.
Ässä 3: Sävy
Ihminen: oivalla sävyn merkitys ja ymmärrä, mistä asioista sävy tekstissä syntyy
Viestinnässä ei ole kyse vain siitä, mitä sanotaan, vaan myös siitä, miten sanotaan. Tekstiin syntyy aina sävy, halusimme tai emme. Sävy virittää ihmisissä mielikuvia ja kertoo suhtautumisestamme lukijaan sekä aiheeseen. Se voi ratkaista, puhutteleeko tekstisi lukijaa vai ei.
Sävy syntyy monenlaisista valinnoista. Esimerkiksi:
- Miten äänesi kirjoittajana kuuluu tekstissä – vai tuotko itseäsi esiin lainkaan?
- Miten puhuttelet lukijaa ja suhtaudut häneen – vai nouseeko lukija ollenkaan näkyviin tekstissä?
- Kuinka havainnollista kieli on? Puhutaanko teoriatasolla, vai onko mukana esimerkkejä, kielikuvia?
- Millaisia ovat tekstin rakenteet? Kankeus ja virkakielisyys vaikuttavat selkeyden lisäksi myös sävyyn.
- Sisältääkö teksti tunneilmaisuja? Onko mukana vaikkapa huumoria?
Tekoäly: antaa ideoita sävyn säätämiseen
Sävyn säätäminen tekoälyn kanssa on suosikkivaiheeni. Muutamia ideoita:
- Pyydä tekoälyä tuottamaan tekstistäsi versioita erilaisilla sävyillä. Miltä se kuulostaisi, jos kohderyhmä olisikin teinit tai kiireiset yrityspäättäjät? Entä jos kirjoittajana olisi suosikkikirjailijasi? Leikittele sävykokeiluilla ja katso, mitä uusia ideoita saat.
- Pyydä tekoälyä analysoimaan tekstisi äänensävy ja perustelemaan, mistä asioista sävy käytännössä muodostuu.
- Etsi ideoita tiettyjen kohtien kehittämiseen. Voit esimerkiksi pyytää vinkkejä siihen, miten saisit muokattua tekstin alusta tunnelmaltaan innostavamman. Tai voit etsiä ideoita mieleenpainuviin ilmaisuihin.
- Pitäisikö tekstin mukailla jonkin toisen tekstin sävyä, esimerkiksi brändin valittua äänensävyä? Anna esimerkkejä ja pyydä konkreettisia muokkausehdotuksia.
- Haluaisitko saada oman äänesi vahvemmin kuuluviin? Kysy tähän ideoita.
Lopuksi: Älä anna tekoälyn laiskistuttaa sinua kirjoittajana!
Kirjoittaminen on tärkeä työelämätaito, jonka merkitys on vain korostunut digitaalisissa viestintäkanavissa. Selkeä, lukijan tarpeita palveleva teksti säästää aikaa ja vähentää väärinymmärryksiä. Kun osaat laatia toimivia tekstejä, saat viestisi helpommin erottumaan tietotulvasta.
Tätä taitoa kannattaa harjoitella säännöllisesti.
Olen valmentanut kirjallisen viestinnän taitoja työelämässä lähes 20 vuotta, ja toki valmennukset ovat aina hyviä oppimisen pohdinnan paikkoja. Ne eivät kuitenkaan korvaa arjessa oppimista: kirjoittamista oppii parhaiten kirjoittamalla, saamalla palautetta ja reflektoimalla omaa kehitystään.
Jatka siis kirjoittamista arjessa, itse ja omilla aivoilla. Kun käytät tekoälyä tekstin kehittämisessä, pohdi ja kyseenalaista sen ehdottamia muokkauksia. Älä muutu laiskaksi.
Ja muista: kaikkia tekstejä ei edes kannata silotella. Uskon, että pieni rosoisuus alkaa näyttää meistä viehättävän inhimilliseltä toisiaan muistuttavien tekoälytekstien virrassa.
Salla Syrman on Kaiun osakas, vanhempi viestintäkonsultti ja valmentaja. Häntä kiehtoo aitoon asiakasymmärrykseen perustuva, vaikuttava viestintä, ja hän kirjoitti aiheesta Viestinnän palvelumuotoilu -kirjan syksyllä 2024 entisen kollegansa Elina Piskosen kanssa. Hän johtaa Kaiussa tekoälykkään viestinnän osaamisen ja palvelujen kehittämistä. Blogitekstin kuva on tehty tekoälyn kanssa yhteistyössä (Photoshop / generative fill).
Haluatko järjestää porukallenne innostavat tekoälyavusteisen kirjoittamisen yhteistreenit? Ota meihin yhteyttä!