Tieto ilman vastakaikua on arvotonta – miten hyötyä tutkimustiedosta?

Yrityksissä tutkitaan paljon, mutta usein saatua tietoa ei osata hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Vastakaiun tutkimuskonkarit kertovat, miten kerätty tieto ei jää arvottomaksi.

Kirjoittanut Katariina Tenhunen ja Panu Erola 23.09.2020

 

Elokuussa 2020 Kaiku löysi Vastakaikunsa: viestintätoimisto vahvistui strategisella tutkimustoimistolla. Saimme rinnallemme kaksi kovan luokan tutkimuskonkaria, toimitusjohtaja Katariina Tenhusen ja strateginen tutkimuskonsultti Panu Erolan. Miksi heidän mielestään luotettavalla tiedolla johtaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan?

Tieto ilman vastakaikua on arvotonta. Vastakaiun toimitusjohtaja Katariina Tenhunen, mitä se tarkoittaa?

Tiedon tulee herättää tunnetta. Vain siten tieto johtaa toimintaan ja muutokseen – ja vasta silloin niistä paljon puhutuista strategiakuvista tulee todellista elämää.

Tässä maailmantilanteessa tarvitsemme laadukasta ja luotettavaa tietoa. Yritykset ovat joutuneet hetkessä muokkaamaan johtamis- ja toimintamallejaan. Asiakkaiden käyttäytyminen ja arvostukset ovat muuttuneet valtavasti.

Emme voi enää luottaa pelkkiin olettamuksiin, vaan toimintaympäristöämme pitää aktiivisesti tutkia ja selvittää. Meidän kaikkien on oltava hyvin valppaina siitä, mikä on niin oman henkilöstön, asiakkaidemme kuin sidosryhmienkin tulevaisuus. Nyt on haettava vastakaikua omille päätöksille ja toiminnalle!

Yrityksissä kyllä tutkitaan paljon, mutta liian usein tutkimukset jäävät pöytälaatikkoon pölyttymään. Panu Erola, mitä pitää tehdä, jotta tutkitusta tiedosta on aidosti hyötyä? 

Ihan liian usein kohtaamme tilanteita, joissa suurin osa panostuksesta on käytetty tiedon keräämiseen, raportointiin ja tulosten esittämiseen. Tutkitusta tiedosta saa kuitenkin aidosti hyötyä vasta sitten, kun asetelman kääntää päälaelleen.

Lähde liikkeelle tiedon hyödyntämisestä ja siitä, mitä haluat saada aikaan tiedon avulla. Kun tiedämme, mitä kannattaa etsiä, meidän on helpompi kerätä laadukkaampaa ja merkityksellisempää tietoa. Saamme myös louhittua tietoa irti monipuolisemmin eri tarkoituksiin. Raporttien ihmettelyn sijasta pääsemme kiinni jatkuvaan kehittämiseen, jossa painopiste on suunnitelmallisilla toimenpiteillä.

Panu, sinulla on konsultoinnin ja tutkimuksen ohella pitkä tausta yleisurheilussa. Kokemusta on sekä kilpaurheilijana kymmenottelussa Suomen kärkitasolla että valmentajana. Mitä nuo ajat opettivat?

Oppitunteja valmentamisesta sekä urheilussa että työelämässä on tosiaan kertynyt 30 vuoden verran. Olen oppinut ennen kaikkea sen, että oikotietä onneen ei ole.

Jos haluat menestyä ja kehittyä, tarvitset selkeät tavoitteet, tärkeimpiä asioita havainnoivan mittaroinnin sekä säännöllisiä ja oikein kohdistettuja toimenpiteitä. Mitä urheilu on minulle opettanut, sen työelämä on vahvistanut: ratkaisevaa eivät ole yksittäiset suuret ponnistukset tai tehojaksot, vaan parhaat tulokset saavutetaan arjen pienillä teoilla, jotka toistuvat päivästä toiseen.

Viestintätoimisto ja strateginen tutkimustoimisto, Kaiku ja Vastakaiku. Katariina, miksi nämä kaksi kuuluvat yhteen? 

Tämän parempaa liittoa tuskin voisi kuvitella: tutkimus ja viestintä liittyvät saumattomasti toisiinsa.

Jotta viestintä kiinnostaa ja vaikuttaa, meidän on tunnettava kohderyhmät ja ymmärrettävä heitä. Tämä pätee oli kyse sitten nykyasiakkaista, potentiaalisista asiakkaista, sidosryhmistä tai omasta henkilöstöstä.

Tutkimus auttaa löytämään terävimmät kärjet viestintään. Kun nojaamme tutkittuun tietoon, emme arvaile, vaan varmistamme, viestintä on tuloksellista. Kaiun vahva osaaminen viestinnästä, palvelumuotoilusta ja valmennuksesta auttavat kehittämään asioita oikealla tavalla eteenpäin.

Otetaanpa esimerkiksi uuden strategian lanseeraus. Jotta meillä on edellytykset onnistua, ensin on selvitettävä ja ymmärrettävä, millainen kulttuuri ja vuorovaikutustapa yrityksessä vallitsee. Vain siten voimme kiteyttää strategian ydinkohdat tavalla, joka puhuttelee ihmisiä ja vahvistaa merkityksellisyyttä läpi organisaation.

Kun saamme oikeanlaisella viestinnällä ja osallistamisella ihmiset syttymään uudelle strategialle, pääsemme paremmin kiinni siihen, mitä toimenpiteitä meidän kannattaa arjessa tehdä. Tutkimuksen kautta voimme varmistaa, että suunta pysyy oikeana ja asiat etenevät tavoitteiden mukaisesti.

Vastakaikulaisilla ja kaikulaisilla on hyvin samankaltainen tekemisen asenne, huumorintaju ja eteenpäin puskeva energia! Sellaista innostavaa työkulttuuria arvostamme kovasti – ja se näkyy varmasti myös molempien asiakkaille.


 

Lue myös nämä artikkelit:

Kaiku saa parikseen Vastakaiun – viestintätoimisto vahvistuu strategisella tutkimustoimistolla 

Johtaja, älä jää vaatimusten vangiksi – keskity viestintätaitojen kehittämisessä olennaiseen

Viestinnän palvelumuotoilu – ota ensimmäiset askeleet asiakaskeskeiseen viestintään

Lue lisää aiheesta

14.10.2020

Voiko luottamuksen tunnetta mitata?

Myyntitilanteet ovat viestinnän ja vuorovaikutuksen näkökulmasta mielenkiintoisia tutkimuskohteita. Ne sisältävät usein ...

Lue lisää

20.02.2023

Miksi ryhmä on huono ideoimaan?

Ideointipajoja, workshoppeja, aivoriihiä, kehittämispäiviä… Kun tarvitsemme tuoreita ideoita, kutsumme porukan koolle. ...

Lue lisää