Toimitusjohtaja puolustautuu kohussa.
Arvoristiriidat estivät yhteistyön.
Voitto Vuoden Huiputus -äänestyksessä.
Kun oma tiedote lähtee tai kampanja starttaa, toivoo moni viestinnän ammattilainen sormet ristissä heräävänsä aamulla mediaosumia vilisevän raportin kilahdukseen. Sen sijaan kylmä hiki kohoaa otsalle, jos oma yritys onkin tahtomattaan sohaissut yhteiskunnallisen keskustelun muurahaispesään. Erityisen vaikeaksi homma menee, jos ei ole ihan varma siitä, miten asiaan pitäisi reagoida.
Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että yhteiskunnallinen keskustelu on mennyt huonompaan suuntaan ja siihen osallistuminen tuntuu tulenaralta. Moni päättääkin jättää väliin someväännöt ja keskittyä mukavampiin asioihin. Polarisoivia aiheita ei voi silti loputtomiin vältellä, jos oma työ on puhutella kiinnostavasti laajoja kohderyhmiä.
Joskus pienellekin porukalle suunnattu viesti voi kasvaa kokoaan suuremmaksi ja irrota nopeasti kontekstistaan. Harmittomalta tuntunut teko tai lausunto onkin muuttunut kulttuurisodan ohjukseksi tai varoittavaksi esimerkiksi viherpesusta. Toisaalta työmarkkina-asiat, vastuullisuuslainsäädäntö tai eduskuntavaalit ovat niin tiiviisti yhteydessä yritysten toimintaan, että voiko tai kannattaako niitä kaikkia edes yrittää vältellä?
Paras keino välttyä astumasta miinaan on varautua etukäteen erilaisiin reaktioihin sekä olla kartalla siitä, mitä yhteiskunnallisessa keskustelussa tapahtuu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sen ymmärtämistä, että monet poliittiset keskustelut koetaan henkilökohtaisesti ja vastuullisteoksi ei riitä enää parin puun istutus vuosittain.
Aina kauniin ei tarvitse olla suurta, vaan omat teot on järkevää suhteuttaa oman organisaation toimintaan. Sen sijaan, että yrityksesi pyrkii edistämään kaikkia YK:n kestävän kehityksen 17:a tavoitetta, olisiko pari konkreettista ja vaikuttavaa painopistettä parempi ratkaisu – myös viestinnän näkökulmasta? Kaikkiin julkisiin debatteihin ei kannata lähteä mukaan, mutta jos yritykselläsi on vahvat arvot, niin varmaan niiden pohjalta uskaltaa tarvittaessa jotain sanoakin!
Yhteiskunnallisen keskustelun seuranta onkin järkevää toteuttaa systemaattisesti, oman yrityksen tarpeista lähtien ja pitää kädenmitan päässä viestinnästä ja markkinoinnista.
Parhaimmillaan siis se
1) millaista yhteiskuntaa omilla teoilla edistetään
2) millaista viestiä kerrotaan ja
3) mitä vastuullisuusraportissa lukee
ovat linjassa keskenään ja tukevat yrityksen brändiä. Tätä työtä kannattaa tehdä ajan kanssa ja osallistavasti – ihan kuten mitä tahansa strategista kehittämistä.
Pelkkien uhkakuvien sijaan tilanne tarjoaa myös mahdollisuuksia. Oivaltava ja vaikuttava vastuullisuusteko voi sitouttaa kohderyhmän samoin kuin rohkea kannanotto mielipiteitä jakavaan aiheeseen. Oleellista on hyvä ymmärrys omasta yleisöstä ja harkittu eteneminen.
Yhdysvalloissa Nike pestasi mainokseensa amerikkalaisen jalkapalloilija Colin Kaepernickin. Kaepernick oli joutunut kovaan julkiseen ryöpytykseen, sillä hän polvistui peleissä kansallislaulun ajaksi protestoidakseen mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan. Vaikka osa kuluttajista raivostui Nikelle ja poltti lenkkarinsa vastalauseena kampanjalle, toi tempaus Nikelle taloudellista menestystä.
Vaikka Nike onkin suuren maailman esimerkki, ei onnistuminen vaadi välttämättä amerikantemppuja – oman brändin näköinen ja uskottava toiminta vie jo pitkälle!
Ovatko yrityksesi politiikka- tai vastuullisuuslasit huollon tarpeessa? Kaiulta saat koko paketin yrityksesi tarpeisiin. Rakennamme kanssasi kohderyhmäanalyysit, vastuullisuuden suunnitelmat ja yhteiskunnalliset viestit – sujuvasti yhteen integroituna. Ota yhteyttä tai kysy lisää Simolta: simo.rissanen@kaiku.fi.
Kirjoittaja
Simo Rissanen on Kaiun uusi konsulttivahvistus. Simolla on hallussaan erityisesti poliittiset analyysit, kestävyysmurroksen ajankohtaiset tuulet sekä yhteiskunnallinen viestintä. Häneltä saat apua kattavasti yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen haasteisiin (ja mahdollisuuksiin!), oli tarpeesi sitten tiivis katsaus tai syvällisempi strateginen kehittäminen.