Yksi sijamuotojen tuottama harmi liittyy hashtagien käyttöön ja käyttäjätunnuksiin viittaamiseen. Jos halutaan käyttää esim. hashtagia #harmi ja sitä pitää taivuttaa, alkaa kikkailu välimerkkien kanssa: #harmi n paikka, #harmi’n paikka, #harmi:n paikka.
Jos hashtag-sanaa joutuu taivuttamaan vain sen lopusta, on tähän kuitenkin nokkela ratkaisu: laittaa sanan perään tulostumattoman merkin, jonka leveys on olematon. Laajasti käytetty Unicode-merkistöstandardi sisältää erilaisia tyhjän tilan merkkejä kaikkiaan parikymmentä kappaletta.
Tulostumattomia ”tyhjemerkkejä” on hyödynnetty automaattisen tietojenkäsittelyn alkuaikoina muun muassa erottelemaan sanoja toisistaan tilanteissa, joissa järjestelmä ei sitä osannut tehdä. Näin vuonna 2017 niitä voi hyödyntää hashtagien kanssa tai käyttäjätunnukseen viitatessa: #harmi’n paikka näyttääkin visuaalisesti #harmin paikalta ja @uuno’n tunnus onkin @uunon tunnus.
Miten se kirjoitetaan?
Tyhjän merkin toteuttaminen on riippuvaista monesta eri seikasta aina käytössä olevasta näppäimistöstä lähtien, joten kaikkivoipaista ohjetta en edes yritä kirjoittaa. Jokainen, joka osaa lukea tämän artikkelin, osannee löytää Googlella omalle laitteisto & käyttöjärjestelmä -kombinaatiolle soveltuvat ohjeet.
Merkki, jonka haluamme kirjoittaa, on englanniksi nimeltään zero-width space (Unicode-standardissa: U+200B). Koska merkistössä ei ole tälle merkille omaa näppäintä, joutuu sen tuottamiseksi hieman kikkailemaan. Seuraava menetelmä on todettu toimivaksi suomenkielisessä Windows 10 -ympäristössä, jossa on erillinen numeronäppäimistö:
- paina ALT pohjaan
- varmista, että numlock on pohjassa
- naputtele erilliseltä numeronäppämistöltä +8203. (asetuksista riippuen joko + tai 0)
- vapauta ALT
Windows-kannettavissa, jossa erillistä numeronäppäimistöä ei ole käytössä, voi tyhjän välilyönnin toteuttaa Merkistö-sovelluksen (engl. Character Map) avulla:
- klikkaa start-menua
- kirjoita Merkistö (tai englanniksi char… Windows löytää sen, kun alat kirjoittaa ko. sanaa)
- ruksaa ”Näytä lisätiedot”
- valitse merkistöksi Unicode
- kirjoita 200B kohtaan ”Näytä Unicode”
- klikkaa valitse
- klikkaa kopioi
- liitä tyhjä merkki haluamaasi viestiin.
Kuulostaa monimutkaiselta, mutta oheinen kuva selventää asiaa kummasti:
Eihän tyhjän merkin käyttö elämää merkittävästi helpota, eikä se edes poista ongelmaa kaikkien hashtagiin tai käyttäjätunnukseen liittyvien taivutusten kohdalla. Kenties se antaa joillekin teistä edes pienen ilon tunteen, kun pystyy kiertämään kankean tietotekniikan rajoitteita sen omilla aseilla.
Bonusvinkki
Jos et jaksa kikkailla näppäinyhdistelmien kanssa, tämä nokkela online-työkalu osaa tehdä näkymättömän välilyönnin puolestasi: http://erikois.itq.fi/hashtag/.
Kirjoittaja
Kimmo Kuokka on Kaiun osakas, joka otti ensikontaktin #-symboliin jo lapsuudessa löytäessään sen Commodore 64:n näppäimistöltä 1980-luvun turvallisina vuosina. 1990-luvulla he löysivät toisensa uudelleen ohjelmoinnin kautta. Kimmon ja #:n suhde on nykyään ammatillisen kunnioittava.