Vuoden Timantti ja nuori kyky 2023: tämän taidon haluaisimme toisiltamme!

Kaiussa kaikuivat hurraa-huudot, kun Kaija Pohjala ja Hannele Hautaniemi palkittiin henkilöpalkinnoin viestintäalan Finnish Comms Awards 2023 -kilpailussa. Mitä Vuoden Timantti ja Vuoden nuori kyky ajattelevat viestinnän ilmiöistä juuri nyt – ja mitä he voivat oppia toisiltaan?

Kirjoittanut Kaiku 27.11.2023

Finnish Comms Awards 2023 -palkintogaalassa torstaina 16.11. koettiin suuria ilon hetkiä, kun kaksi kaikulaista saivat upeaa tunnustusta. Viestintäkonsultti Hannele Hautaniemi palkittiin Vuoden nuorena kykynä ja viestintäalan konkari, Cocommsin perustaja ja sittemmin Kaiun kansainvälisten asiakkuuksien liiketoimintajohtaja Kaija Pohjala Vuoden Timanttina. 

Kysyimme timantilta ja nuorelta kyvyltä, mitkä ilmiöt heistä ovat viestijöiden työpöydillä ajankohtaisimpia juuri nyt ja mitä he niistä ajattelevat. 

”Muutos ei voi tulla ylhäältä saneltuna” 

Kaija Pohjala nostaa viestintäalan ajankohtaisimmaksi ilmiöksi viestintäalan murroksen ja siinä luovimisen.  

”Moni viestinnän ammattilainen tuskailee tällä hetkellä sen kanssa, miten uusia, sovittuja asioita toiminnallistetaan käytäntöön”, Kaija sanoo. 

”Vaikka esimerkiksi yhteiset viestinnän teemat ja ydinviestit, median pelisäännöt, someohjeistukset, ajatusjohtajuuden speksit, vaikuttamisen askeleet on määritelty ja viestinnän roolit jaettu koko organisaatiossa, asiantuntijat eivät tunnu tarttuvan uuteen tehtäväänsä viestijöinä.” 

Muutosjohtamisen ja ylimmän johdon valmentamisen ammattilainen Kaija näkee, että ratkaisu tässäkin asiassa löytyy kohtaamisesta ja sisäisistä keskusteluista. 

”Näkisin, että tässä tilanteessa tarvitaan tilaa ja aikaa sisäisille keskusteluille – yhteiselle merkityksen jakamiselle ja pohdinnalle siitä, miksi ollaan ja mihin mennään sekä mitä kukin voi tehdä asian hyväksi. Näin oivallutetaan ihmiset muutokseen, eikä se tule ylhäältä saneltuna”, hän sanoo.

”Tekoälyn kanssa meni alkuun vähän jarru päälle”  

Myös Hannele sanoo todistavansa samaa ilmiötä, viestintäalan valtavaa murrosta – joka on ollut ilmiselvää, vaikka hän onkin seurannut alan kehitystä vasta alle kymmenen vuotta. 

"Ei ole jäänyt huomaamatta, että viimeisen vuoden aikana on tapahtunut jonkinlainen uusi alkuräjähdys: generatiivinen tekoäly on tullut jäädäkseen jokaisen viestijän työkaveriksi ja osaksi arkeamme. Tätä on verrattu internetin tulemiseen – on ollut aika huikeaa saada olla osa tällaista muutosta ja sen haltuun ottamista omalla alalla", hän sanoo. 

Kaiulla Kehotemuotoiluoppaan tuotantoa vetänyt Hannele tunnustaa, että aluksi ChatGPT:n, Bingin ja muiden tekoälytyökalujen kanssa ”meni vähän jarru päälle”. 

”Yksi käännekohta oli, kun pyysimme työkaverini Salla Syrmanin kanssa Bingiltä hauskoja juoruja kasviksista 7 Päivää -tyyliselle palstalle lasten ruokakasvatusprojektiin. Juorut olivat aidosti naurattavan nokkelia ja faktoiltaan paikkansa pitäviä. Siinä taisi mennä hetkeksi leuka rintaan: pohdin, joudunko luovuttamaan työni hauskimman osuuden, eli luovuuden, botille”, hän kertoo. 

Hannelen mukaan lopputuloksena oli kuitenkin vain jonkinlainen sisuuntuminen.  

”Loppupeleissä tekoäly kiritti minua kirjoittamaan vielä hauskempia juoruja. Lopputulos sisälsi molempien käsialaa – ja niin onkin paras kaikessa ”tekoälykirjoittamisessa”. Innostuin ja ymmärsin, että tämä työkaveri kannattaa ottaa kyytiin, eikä sulkea ulos”, Hannele sanoo.   

Ehtymätöntä uteliaisuutta ja kykyä kuunnella 

Entä mitä nuori kyky ja hioutunut timantti voivat oppia toisiltaan – minkä supervoiman he haluaisivat toisiltaan omaksua? 

Kaija sanoo arvostavansa Hannelessa hänen puhdasta ja avointa uteliaisuuttaan maailmaa kohtaan.  

”Ihailen sitä tinkimätöntä lähestymistä, jolla hän tulkitsee asioita monelta eri kantilta, pistää ne sanoiksi ja ajatuksiksi sekä hioo aina vain paremmaksi. Hannelessa on mahtavaa ja ehtymätöntä luovuutta, jota hän ammentaa elämän moninaisuudesta ja yllätyksellisyydestä. Järjestelmällistä ja tavoitteellista lähestymistä tehtävään kuin tehtävään. Hän on kaiken muun ohella perehtynyt esimerkiksi uuteen ilmiöön nimeltä tekoäly ja kehotemuotoilu. Wau, sanon minä”, Kaija summaa. 

Hannele taas sanoo ihailleensa Kaijassa aina paitsi pitkää kokemusta alalta ja asiantuntemusta sen joka kolkasta, etenkin hänen taitoaan kuunnella ja kykyään olla läsnä. 

”Se on jotenkin ihan valtava se taito. Kaikki, jotka tuntevat Kaijan, tietävät sen presenssin, jota tarkoitan. Kaija kuuntelee aktiivisesti, katsoo silmiin ja haluaa oikeasti ymmärtää, mitä keskustelukumppani – nuori tai kokeneempi – kokee ja tarkoittaa. Uskon, että se on se supervoima, jonka kautta hän on myös niin menestynyt johtaja, loistava valmentaja ja asiakkaiden rakastama sparraaja: hän ei hötkyile miettimään omaa sanottavaansa, vaan antaa tilaa ja sen kautta jotenkin täsmäpureutuu kulloiseenkin ongelmaan. Tämän taidon ottaisin mieluusti, kiitos”, Hannele nauraa. 

  

Onnittelemme lämpimästi Kaijaa ja Hannelea sekä kaikkia Finnish Comms Awards 2023 -voittajia! 

 

Lue lisää aiheesta

09.01.2024

Viestinnän ammattilainen – näihin viiteen asiaan sinulta odotetaan näkemystä vuonna 2024

Sota Euroopassa ei näytä loppumisen merkkejä. Tänä vuonna on käynnissä useammat merkittävät vaalit. Yhteiskunnallista ...

Lue lisää

24.05.2022

Vain kiinnostava viesti vaikuttaa – 13 keinoa erottautua viestinnän valtameressä

Yritykset ja organisaatiot tarvitsevat vaikuttavaa viestintää kipeämmin kuin koskaan. Kuten hallituksemme puheenjohtaja ...

Lue lisää

Pysy pinnalla! Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje.